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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  26/10/2017
Data da última atualização:  11/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VILLANI, F. T.; RIBEIRO, G. A. A.; VILLANI, E. M. de A.; TEIXEIRA, W. G.; MOREIRA, F. M. de S.; MILLER, R.; ALFAIA, S. S.
Afiliação:  FERNANDA TUNES VILLANI, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, Manaus; GYOVANNI AUGUSTO AGUIAR RIBEIRO, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, Manaus; ECILA MERCÊS DE ALBUQUERQUE VILLANI, UFV; WENCESLAU GERALDES TEIXEIRA, CNPS; FATIMA MARIA DE SOUZA MOREIRA, UFLA; ROBERT MILLER, United Nations Development Program, Brasília; SONIA SENA ALFAIA, INPA.
Título:  Microbial carbon, mineral-N and soil nutrients in indigenous agroforestry systems and other land use in the upper Solimões Region, Western Amazonas State, Brazil.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Agricultural Sciences, v. 8, n. 7, p. 657-674, Jul. 2017.
DOI:  10.4236/as.2017.87050
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Slash and burn cultivation systems carried out by many farmers in the Amazon region lead to changes in biogeochemical cycles of nutrients. To assess the extent of the impact of shifting cultivation on the soil in a floodplain portion of this region, samples of an Inceptisol surface layer (0 - 5 cm) under primary forest (FP), secondary forest at an advanced stage of recovery (FS), secondary forest at an initial stage of recovery (CAP), agroforestry (SAF), plantations (RÇ) in indigenous communities and small farmers, and pasture (PAS) in the Upper Solimões region, Amazonas, were subjected to analysis of chemical composition during the wet (May) and dry (October) seasons, 2007. Soils were fertile with levels of P, K, Ca and Mg above those generally found in Amazon soils. Microbial content did not vary significantly in the systems studied in the wet season, but there was a reduction of around 60% with the change of season, except for soils with SAF. Ammonium nitrogen was predominant in all systems and seasons studied. Nitrate content was higher in RÇ soil, in two seasons, and lower in PAS. The type of management adopted by farmers in the regions indigenous agroforestry systems resulted in small changes in P, K, Mg, MBC and mineral-N levels, independent of soil moisture.
Palavras-Chave:  Agricultura tradicional; Florestas primárias e secundárias; Gestão do solo.
Thesagro:  Cambissolo; Pastagem.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165723/1/2017-032.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS19657 - 1UPCAP - DD2017.00214
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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  07/03/2012
Data da última atualização:  23/09/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  LANDIM, A. V.; SOUSA, D. R. de; GOMES, D. P.; LOIOLA, P. M. G.; COLLAO-SAENZ, E. A.; VASCONCELOS, A. M. de; BATISTA, A. S. M.; ROGERIO, M. C. P.
Afiliação:  MARCOS CLAUDIO PINHEIRO ROGERIO, CNPC.
Título:  Características sensoriales de la carne de corderos Santa Inés alimentados con diferentes niveles de torta de castaña de cajú.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Arquivos Latinoamericanos de Produção Animal, v. 19, supl. 1, p. 750, Oct. 2011. Edición de las Memorias de la 22a. Reunión ALPA, 2011, Montevideo. L48 Poster.
Idioma:  Espanhol
Palavras-Chave:  Raça Santa Inês.
Thesagro:  Alimentação; Alimento para animal; Análise organoléptica; Carne; Castanha de cajú; Cordeiro; Farelo; Ovino.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/55329/1/RAC-Caracteristicas-sensoriales.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC25333 - 1UPCRA - DD
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