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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
06/10/2022 |
Data da última atualização: |
10/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FERNANDES, H. R.; DELIZA, R.; CABRAL NETO, O.; SILVA, C. M.; ALBUQUERQUE, N. I. de; MARTINS, T. R.; ROSENTHAL, A. |
Afiliação: |
HUGO RANGEL FERNANDES, UFRJ; ROSIRES DELIZA, CTAA; OTAVIO CABRAL NETO, UFRJ; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; NATALIA INAGAKI DE ALBUQUERQUE, CPATU; THAYRINE RODRIGUES MARTINS, UFRJ; AMAURI ROSENTHAL, CTAA. |
Título: |
Effect of high hydrostatic pressure on the meat of collared peccaries (Tayassu tajacu) with different ages. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
African Journal of Food Science, v. 16, n. 9, 215-225, 2022. |
DOI: |
DOI: 10.5897/AJFS2022.2218 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to assess the effect of high hydrostatic pressure (HHP) applied in the post-rigor period, on the physical and chemical parameters of the meat (Longissimus thoracis et lumborum) of peccary (Tayassu tajacu) obtained from animals of different ages. Pressures ranged from 100 to 400 MPa were applied to the muscle of young (19 months) and adult (38 months) animals for the time required to reach the set pressure followed by immediate depressurization. In adult animals, the shear force decreased as pressure increased, with an increase in meat tenderness at pressures above 200 MPa (P ? 0.05). The electrophoresis results showed changes in the protein profiles of animals of both ages subjected to the different pressure levels, with different degrees of protein denaturation. The results suggest that high hydrostatic pressure was effective in tenderizing the meat of adult peccaries and influenced its color, with potential positive effects on meat quality. Future studies should further explore how consumers perceive these aspects. |
Palavras-Chave: |
Cooking loss; High hydrostatic pressure; Peccary. |
Thesagro: |
Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus Nal: |
Color; Texture. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01881naa a2200277 a 4500 001 2147182 005 2022-10-10 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $aDOI: 10.5897/AJFS2022.2218$2DOI 100 1 $aFERNANDES, H. R. 245 $aEffect of high hydrostatic pressure on the meat of collared peccaries (Tayassu tajacu) with different ages.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThis study aimed to assess the effect of high hydrostatic pressure (HHP) applied in the post-rigor period, on the physical and chemical parameters of the meat (Longissimus thoracis et lumborum) of peccary (Tayassu tajacu) obtained from animals of different ages. Pressures ranged from 100 to 400 MPa were applied to the muscle of young (19 months) and adult (38 months) animals for the time required to reach the set pressure followed by immediate depressurization. In adult animals, the shear force decreased as pressure increased, with an increase in meat tenderness at pressures above 200 MPa (P ? 0.05). The electrophoresis results showed changes in the protein profiles of animals of both ages subjected to the different pressure levels, with different degrees of protein denaturation. The results suggest that high hydrostatic pressure was effective in tenderizing the meat of adult peccaries and influenced its color, with potential positive effects on meat quality. Future studies should further explore how consumers perceive these aspects. 650 $aColor 650 $aTexture 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aCooking loss 653 $aHigh hydrostatic pressure 653 $aPeccary 700 1 $aDELIZA, R. 700 1 $aCABRAL NETO, O. 700 1 $aSILVA, C. M. 700 1 $aALBUQUERQUE, N. I. de 700 1 $aMARTINS, T. R. 700 1 $aROSENTHAL, A. 773 $tAfrican Journal of Food Science$gv. 16, n. 9, 215-225, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
08/11/2023 |
Data da última atualização: |
16/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MARTINS, S. F. F.; MARTINS, S. S.; OLIVEIRA, B. R.; BRANDÃO, R. R.; VIEIRA, L. da S.; TEIXEIRA, M. |
Afiliação: |
SANMIRA FELÍCIO FREITAS MARTINS; SÁVIO DE SOUSA MARTINS; BRENO REINALDO OLIVEIRA; ROVANNE ROCHA BRANDÃO; LUIZ DA SILVA VIEIRA, CNPC; MARCEL TEIXEIRA, CNPC. |
Título: |
Probióticos moduladores da resposta vacinal de caprinos: cultivo e padronização. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 11., 2022, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2023. p. 30-31. (Embrapa Caprinos e Ovinos. Eventos técnicos & científicos). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Não é novidade que o nematoide Haemonchus contortus causa grandes perdas em rebanhos de caprinos e ovinos e que a utilização inadequada de anti-helmínticos agravou ainda mais esse cenário devido à resistência as drogas. Dessa maneira, alternativas aos antihelmínticos são necessárias para que o impacto das parasitoses seja minimizado. Desde o surgimento da primeira vacina comercial para o nematoide, vem-se trabalhando na adaptação de protocolos para os biomas do Brasil com relativo sucesso em ovinos, mas com limitada eficácia em caprinos. Neste estudo objetivou-se o desenvolvimento de uma estratégia para modulação da eficácia vacinal em caprinos baseada em probióticos. |
Palavras-Chave: |
Nematóide gastrintestinal; Probiótico; Saccharomyces boulardii. |
Thesagro: |
Caprino; Haemonchus Contortus; Helminto Gastrintestinal; Microrganismo; Sanidade Animal; Vacina. |
Thesaurus NAL: |
Bacillus toyonensis; Saccharomyces cerevisiae var. cerevisiae. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157972/1/CNPC-2023-Probioticos-moduladores-da.pdf
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Marc: |
LEADER 01773nam a2200301 a 4500 001 2157972 005 2023-11-16 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMARTINS, S. F. F. 245 $aProbióticos moduladores da resposta vacinal de caprinos$bcultivo e padronização.$h[electronic resource] 260 $aIn: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 11., 2022, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2023. p. 30-31. (Embrapa Caprinos e Ovinos. Eventos técnicos & científicos).$c2023 520 $aNão é novidade que o nematoide Haemonchus contortus causa grandes perdas em rebanhos de caprinos e ovinos e que a utilização inadequada de anti-helmínticos agravou ainda mais esse cenário devido à resistência as drogas. Dessa maneira, alternativas aos antihelmínticos são necessárias para que o impacto das parasitoses seja minimizado. Desde o surgimento da primeira vacina comercial para o nematoide, vem-se trabalhando na adaptação de protocolos para os biomas do Brasil com relativo sucesso em ovinos, mas com limitada eficácia em caprinos. Neste estudo objetivou-se o desenvolvimento de uma estratégia para modulação da eficácia vacinal em caprinos baseada em probióticos. 650 $aBacillus toyonensis 650 $aSaccharomyces cerevisiae var. cerevisiae 650 $aCaprino 650 $aHaemonchus Contortus 650 $aHelminto Gastrintestinal 650 $aMicrorganismo 650 $aSanidade Animal 650 $aVacina 653 $aNematóide gastrintestinal 653 $aProbiótico 653 $aSaccharomyces boulardii 700 1 $aMARTINS, S. S. 700 1 $aOLIVEIRA, B. R. 700 1 $aBRANDÃO, R. R. 700 1 $aVIEIRA, L. da S. 700 1 $aTEIXEIRA, M.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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