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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoÁVILA, J. M. M. de. Análise de voláteis por CG e de compostos bioativos por clae (dad, uv e em/em) em morango em função de sistemas de produção e do armazenamento a frio. 2012. 101 p. Tese (Doutor em química) - Instituto de Química Programa de Pós-Graduação em Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Co-orientador Dr. Rufino Fernando Flores Cantillano, Embrapa Cilma Temperado.

Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.

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2.Imagem marcado/desmarcadoÁVILA, J. M. M. de; TORALLES, R. P.; FLORES CANTILLANO, R. F.; PERALBA, M. do C. R.; PIZZOLATO, T. M. Influência do sistema de produção e do armazenamento refrigerado nas características físico-químicas e no desenvolvimento de compostos voláteis em morangos. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 12, p. 2259-2264, dez, 2012

Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.

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3.Imagem marcado/desmarcadoÁVILA, J. M. M. de; TORALLES, R. P.; FLORES CANTILLANO, R. F.; PERALBA, M. do C. R.; PIZZOLATO, T. M. Influência do tempo de armazenamento e do sistema de plantio nos compostos voláteis presentes em cultivares de morango. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. 1 CD-ROM. Resumo expandido.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  27/06/2023
Data da última atualização:  27/06/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  CARVALHO, R. R. B. DE; SOUSA, M. B. E; OLIVEIRA, L. A. de; OLIVEIRA, E. J. de.
Afiliação:  RAVENA ROCHA BESSA DE CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; MASSAINE BANDEIRA E SOUSA; LUCIANA ALVES DE OLIVEIRA, CNPMF; EDER JORGE DE OLIVEIRA, CNPMF.
Título:  Phenotypic diversity and selection in biofortifed cassava germplasm for yield and quality root traits.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Euphytica,v. 218, n.173, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s10681-022-03125-6
Idioma:  Português
Conteúdo:  Abstract: Increasing carotenoid content and improving other root quality traits has been the focus of cassava biofortification. This study aimed to (i) evaluate the genetic variability for total carotenoid content (TCC), as well as for root yield and root quality attributes; (ii) estimate potentially useful correlations for selection; and (iii) select parents for breeding and estimate the genetic gain. Data from 2011 to 2020 of 265 cassava genotypes with cream and yellow roots were analyzed for dry matter content (DMC), shoot yield, fresh root yield (FRY), dry root yield (DRY), harvest index, average number of roots per plant, starch content, root pulp color, cyanogenic compounds, and TCC. The best linear unbiased predictions showed great phenotypic variation for all traits. Six distinct groups were formed for productive characteristics of root quality, mainly TCC, DMC and FRY. Only TCC showed high broad-sense heritability ( h2 = 0.72), while the other traits had low to medium magnitude (0.21 ? h 2 ? 0.60). TCC was strongly correlated with pulp color (r = 0.70), but null significance for DMC. The network analysis identified a clear separation between the agronomic and quality attributes of cassava roots. The selection of the 30 genotypes for recombination in the breeding program has the potential to raise TCC by 27.05% and reduce the cyanogenic compounds content by 23.03%, in addition to increasing FRY and DRY by 22.72% and 22.95%, respectively. This is the first consolidate... Mostrar Tudo
Thesagro:  Banco de Germoplasma; Carotenóide; Mandioca; Raiz.
Thesaurus NAL:  Carotenoids; Cassava; Germplasm conservation; Manihot; Roots.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF33802 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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